Pektin

A lekvárok, dzsemek sokunk kedvencei, de magas cukortartalmuk gyakran eltántorít egy-egy finom lekváros kifli, kalács, vagy dzsemmel készült sütemény elfogyasztásától. Sajnos cukor nélkül, természetes módon nem készíthetőek el ezek az ízletes csemegék, de van rá mód, hogy kevesebb mennyiséggel is megfőjenek és kellő állagúra keményedjenek.

Tudni kell, hogy a zselés halmazállapot a cukor és a gyümölcsök, zöldségek sejtfalában lévő pektin nevezetű anyag reakciójának köszönhető. Azonban, ha természetes pektin is hozzáadódik az elegyhez, akkor a gyümölcsíz sokkal gyorsabban megfő és kevesebb édesítőszer is elég lesz.

A készen kapható pektin citrusfélékből és almából van előállítva, előnye pedig azon túl, hogy általa minimalizálhatjuk a kalóriák számát, hogy nem változtatja meg az ínyencségek ízét, zamatát. Ennek köszönhetően nem kell kompromisszumot kötni, mert a pektin felhasználásával készült lekvár ugyanolyan finom lesz, mint a hagyományos úton készült.

A porként megvásárolható anyagot csak össze kell keverni a cukorral és állandó kavargatás mellett hozzáadni az adott gyümölcsmennyiséghez, majd a forrástól számított 5 percig kell főzni. Tudni kell, hogy amennyiben citromsavat is adunk hozzá, akkor a lekvár megőrzi a színét, ezért ha nemcsak ízletes, hanem szép eredményt szeretnénk, akkor érdemes ezt a trükköt is bevetni.

Ezek nem csodamódszerek és még csak nem is károsak, tehát nem kell tartani sem a pektin, sem a citromsav használatától, mert csak javítjuk vele az eredmény állagát, egészséges mivoltát.