A gerincsérv tünetei rendkívül kellemetlenek, enyhe vagy akár elviselhetetlen fájdalommal jár ez a betegség, ezért tenni kell ellene, például speciális gyógytornával. Ennek során, meghatározott irányú ismételt mozgások segítségével a porckorongot a helyére mozdítják. Ez is része a gerincsérv gyógytornás kezelésének.

Fájdalom esetén érdemes felkeresni a fővárosban két helyen is működő Gyógytornászom rendelőt, ahol minden kezelés egy alapos állapotfelméréssel kezdődik. Elterjedt metódus a gerincsérv természetes kezelésére a McKenzie terápia, amit kizárólag szakképzett orvos vagy gyógytornász végezhet.

Ezzel nagyszerűen helyremozdítható az elmozdult porckorong, így felszabadíthatóak a nyomás alatt lévő idegek. Egy mozdulatot és testtartást jelent ez a mozgás, nem pedig gyakorlatsorokat, amiket megszoktunk a többi gyógytorna esetében.

Persze arra számítani kell, hogy a gyógyulás ideje mindig a probléma súlyosságától és annak helyétől függ. Az viszont biztos, hogy már néhány alkalom után érezhető a módszer hatékonysága. Ugyanakkor, manuálterápiás módszerrel is eredményesen kezelhető a gerincsérv.

A kezelés folyamata nem ér véget azzal, ha a gerincsérv a helyére kerül! Ugyanis, amikor a szimptómák, vagyis a fájdalom megszűnik, akkor kezdődhet el a gerincstabilizáló izmok erősítése, mert ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a sérv újból kitüremkedjen és okozza a már jól ismert kellemetlen fájdalmat.

Az izmok erősödése gyógytorna gyakorlatok rendszeres végzésével érhető el. Nem lehet teljesen elhanyagolni a mozgást, még a gerincsérv gyógyulása után sem, mert ezt követően is javasolt rendszeresen tornázni, sportolni. Emellett oda kell figyelni a helyes testtartásra is, ha meg akarjuk tartani a terápiával elért eredményt, vagyis a teljes fájdalommentességet.

Az újabb gerincproblémák megjelenését csak ezen az úton érhetjük el. Szerencsére, a Gyógytornászom szakemberei mindenben a rendelkezésünkre állnak, segítenek megszabadulni a fájdalomtól, a betanított gyakorlatokkal pedig hozzájárulnak a hosszú távú tünetmentességhez.