Whiskey

Rengetegen fogyasztják manapság a legegyedibb whisky típusokat, természetesen, hazánkban is, azonban sokan nem tudják, hogy pontosan mikor is terjedt el ez a finom nedű. Nos, a whiskey fahordós érlelése igazából a 19. század elején jelent meg. Azonban általánosságban elterjedtté és igazán elismertté majd csak a 20. század elején vált, amikor a ma is tradicionálisnak nevezhető gyártó országok ipari mennyiségben kezdték el az előállítást.

Még a 19. század előtt is a legtöbb whiskey fajtát érdemi érlelés nélkül fogyasztották. Ez a hagyomány manapság már csak az Amerikai Egyesült Államokban figyelhető meg, ahol úgy tartrják, a whiskey nyugodtan fogyasztható már akkor, amikor az a tölgyfahordóba kerül.

Sőt, ezt követően bármikor palackozható is, és például a kukoricából készült típust egyáltalán nem is kell hordóba tölteni. Az EU-ban azért komolyabb szabályok vonatkoznak erre a nedűre, ugyanis attól függetlenül, hogy hol készül el, csak az forgalmazható whiskey névvel, ami legalább 3 évig érlelt gabonapárlat.