Az izomláz elmulasztása
Az izomláz elmulasztása

Az izomlázzal kapcsolatosan egy igen nagy tévhit él a köztudatban, miszerint a fájdalom a rádolgozással enyhíthető. Azonban a valóság és a tudományosan bizonyított tények nagyon távol állnak ettől. Ugyanis az izomláz okozója nemcsak az oxigénhiányos állapotban felgyülemlett tejsav, ahogy ezt eddig tudtuk, hanem az izom apró sérülései is jelentősen közrejátszanak kialakulásában.

Így az izomláz elmulasztása rádolgozás révén nem túl ésszerű, mivel ezeket a sérüléseket még tovább is súlyosbíthatjuk, ami komoly következményekkel járhat. Ezt tudván pedig az izomláz elmulasztása csakis pihenéssel és óvatos, átmozgatással javallott, mert különben könnyen lehet, hogy pont az ellenkezőjét érjük el, és a fájdalmat csak fokozzuk, nem csökkentjük.

Ugyanakkor a legfontosabb az izomláz elmulasztása helyett a megelőzés lenne, ami alapos bemelegítés, nyújtás és a terhelés fokozatos bevezetése által minden esetben kivitelezhető, csupán kellő figyelmet és időt kell rá fordítani. Az izmok védelmére különböző sportkrémeket is alkalmazhatunk, de ezeket is a testmozgás előtt kell használni és nem azután, ha már megtörtént a baj.

Léteznek ugyan az izomláz elmulasztása érdekében különböző izomlazító és gyulladáscsökkentő termékek is, ellenben a legjobb, ha idáig el sem jutunk, mert ha ezekre van szükség, akkor már nagy a baj. Ha mégis megtörténne, és igen, néha még a profi sportolók is szenvednek ilyesmitől, akkor nagyon fontos, hogy pihentessük az izmainkat, illetve ha pár napon belül nem enyhül, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert az izmok sérülése nagyon komoly is lehet, amihez szakértő beavatkozására is szükség lesz.

Az izomláz egyáltalán nem játék, nem szabad félvállról venni és főleg nem ugyanúgy sportolni tovább, mintha nem történt volna semmi, mert nem győzzük hangsúlyozni, még több baj lehet belőle, mint gondolnánk. Az izomláz elmulasztása nagyon fontos, mielőtt tovább edzenénk, inkább ki kell hagyni egy-két napot, hogy meggyőződhessünk arról, nem történt nagyobb sérülés, és utána mindenféle félsz nélkül mehet tovább minden az eredeti kerékvágásban.