A kategóriás irodaházak
A kategóriás irodaházak

A tendencia azt mutatja, hogy a felsőkategóriás, prémiumminőséget élvező irodák egyre nagyobb arányban kelnek el nemcsak a közép-, de a felfelé ívelő kisvállalkozások körében is. Ezzel párhuzamosan, a C kategóriás épületek iránt egyre kevesebben érdeklődnek. Ezen tulajdonképpen nem is lehet csodálkozni, tekintve a legtöbb C kategóriás irodahelyiség korszerűtlen felszereltségét és az ezekhez az ingatlanokhoz tartozó szerény vagy hiányzó szolgáltatásokat.

Persze még mindig sokan vannak, akik az arany középút elvét magukévá téve maradnak a bevált, sokat próbált, középkategóriás B osztályzásba sorolt ingatlanok bérlésénél. Mégis, mi a különbség az A és a B osztályzást kapott ingatlanok között? Az A kategóriás irodaházak reprezentálják az elérhető legmagasabb minőséget a piacon. Ahhoz, hogy az adott épület megkaphassa a szóban forgó minősítést, rengeteg követelménynek kell megfelelnie. Az A kategóriájú ingatlan minden esetben légkondicionált, modern kábelvezetéssel, álpadlóval és álmennyezettel is rendelkezik.

Ezekhez a nagyobb irodaházakhoz mértesebb parkoló is tartozik, ami természetesen fedett és 0-24-ben biztonsági megfigyelés alatt áll. Ezek a már-már luxusingatlannak minősölő épületek az adott város központjában, frekventált helyen vannak és ezen belül is a tipikusan nívós presztízsértéket reprezentáló területeken (Budapesten például a Váci út ennek számít). Ha egy irodaház A osztályzású, az egyet jelent azzal, hogy az elmúlt 10 évben épült vagy lett korszerűen felújítva.

A fontosabb szolgáltatások, mint például ATM, gyógyszertár, étterem vagy kávézó közel vannak ezekhez a luxuskategóriás irodaházakhoz, nem ritka esetben magában az épületben. Ezzel ellentétben, a B kategóriás irodaházak lehetnek régebbi építésűek is. A B osztályú ingatlanok jól látható helyen vannak, de nem feltétlenül a központban. Az imént felsorolt szolgáltatók csak ritka esetben vannak az épületben, de nincsenek túl messze sem (300-400 méteres körzet). Természetesen a két ingatlantípus bérleti díja is eltérő képet mutat.