szellőző csövek
Szellőző csövek

A szellőztetésre alkalmazott csatornák akkor tudják huzamosabb ideig kiválóan elvégezni a feladatukat, ha azok megfelelő módon vannak kivitelezve, és az alapanyaguk is ideális az adott körülményekhez. Ezért is döntenek sokan az EPP alapanyagra épülő szellőző csövek mellett. Ezek azért válnak be, mert hő- és hangszigetelőek és párazáróak is egyben. A speciális szellőző csövek semmiféle szigetelést nem igényelnek és hihetetlen gyorsan, illetve pontosan lehet ezekkel dolgozni, ezért a rendszer kialakítása nem fog sok időt igénybe venni.

Az efféle szellőző csövek direkt a friss levegő bevezetésére és az elhasznált levegő kiáramoltatására ajánlatosak. Miért? Mert egyes csőszakaszok felületén lehetséges a kondenzáció, de itt ez teljes mértékben kizárt. Minden más, erre a célra használt csőtípust zártcellás hőszigeteléssel kell ellátni, máskülönben semmit nem ér az egész. Mivel az EPP anyagú szellőző csövek eleve ilyen borítással rendelkeznek, ezért az esetükben erre nincs is szükség.

A csövek legfőbb előnye, hogy egyszerűen szerelhetőek a legkülönfélébb idomokkal, legyenek azok könyökök, T-idomok vagy szűkítők. Az efféle rendszereknél szó kell essen a légtömörség fogalmáról is. A lakástulajdonosok és a hozzáértők is észrevehették, hogy erről a témáról régebben nem sokat beszéltek. Pedig igenis kellett volna, hiszen a légtömörség a szellőzőrendszereknél igenis egy fontos tényező. A nagyszülők és dédszülők idejében a szellőzéssel nem igazán volt még gond, hiszen az akkori nyílászárók nem szigeteltek a legjobban.

Ennek az volt előnye, hogy a penész csak nagyon ritkán fordult elő, illetve a különböző helyiségekben a levegő minősége egész jó maradt. De hátrányuk is volt, mégpedig hogy a kontrollálatlan szellőzés miatt, nagymennyiségű fűtési energia szökött ki az épületből. A légtömörség megfelelő használatával ma ezt úgy is el lehet kerülni, hogy közben a szellőzés is biztosított. A lakasszelloztetok.hu weboldalon megvehetőek azok a berendezések, amelyekkel orvosolhatóak a legkülönfélébb, ebből eredő problémák. Sőt, itt a légtömörség témán belül is rengeteg mindent megtudhat az érdeklődő. Tehát tanácsos ellátogatni a weboldalra.