Cloud vs VPS

A cloud szolgáltatás a köztudatban még nem élvez nagyobb előnyt, mint a VPS (Virtual Private Server) vagy a fizikai formában létező szerver. Viszont térhódítása és folyamatosan fejlődő funkcionalitása miatt egyre népszerűbbé válik.

A virtuális technológiának köszönhetően ez rugalmassággal, egyszerűséggel, megfizethetőséggel, ámbár néha megkérdőjelezető biztonsággal jár. A szolgáltatás több, különböző OP rendszeren is elérhető, néhány kattintással kezelhető. Ezzel szemben a VPS csak fix konfigurációval rendelhető, ami nem vagy csak nehezen változtatható.

Ha minden adatról két külön másolat létezik két külön eszközön, így egy merevlemez esetleges fizikai meghibásodása esetén automatikusan egy másik eszköz veszi át a helyét, akkor egyértelmű a cloud technológia előnye.

Számos cég cloud néven valójában VPS-szolgáltatást értékesít, ezért is érdemes megvizsgálni, milyen szolgáltatási szintet (IaaS, PaaS, SaaS) adnak meg.

További információ, hogy a VPS szolgáltatás (Virtual Private Server magyarul Virtuális Magán Szerver) lényege, hogy nagy teljesítményű, nagy memória mennyiséggel és tárhely kapacitással összeállított fizikai szerverekből az ügyfél által kiválasztott erőforrást egy virtuálisan kialakított szerverre különítik el. De ez nem cloud tehnológia.

Egy példa ilyen, enyhén zavaros hirdetésre: Megbízható Cloud szerver és VPS jó áron. „És” habár a kettő a fent leírtak alapján nem egyezik.

A VPS esetében ráadásul általában fix havidíjat kell fizetni és a VPS-en tárolt adatok mentéséről az ügyfél maga gondoskodik.

A Doclernet VPS Hosting azonban segít dönteni ügyfeleinek, hogy melyiket válasszák és biztosak lehetnek benne, hogy a legjobbat kapják!

Előnyök és hátrányok, és végső soron az ügyfél dönt, ennek ellenére megkönnyíti a döntést, ha rászánja az időt a megfelelő információk begyűjtésére.