ellenáramú hőcserélő
Ellenáramú hőcserélő

Az elmúlt években a szellőző berendezések nagyon sok változáson mentek át. A mai darabok már nagyon tartósak és megbízhatóak. Erre egy jó példa az ellenáramú hőcserélő, amiben a kétfajta levegő, az elhasznált és a friss, mindig egymással szemben áramlik.

Hála annak az ultravékony műanyagnak, amit az efféle rendszerek lemezeinek a gyártásához alkalmaznak, az ellenáramú hőcserélő felülete hatalmas is lehet. Sok esetben kialakítható a 45 négyzetméteres felület is. A Zehnder ComfoAir Q350 esetében a 44 m2 a maximum.

A lehetséges legmagasabb hatásfok akkor érhető el, ha bizonyos feltételek garantálva vannak. Gondolni kell itt arra, hogy például az ellenáramú hőcserélő felülete a legnagyobb kell legyen, illetve, hogy az áramló levegő mennyiségek megegyeznek az összes légcsatornában.

Az ellenáramú hőcserélő csakis abban az esetben tudja a legjobbat nyújtani, ha a légáramok között nincs keveredés és a rendszer légtömörsége nagy. Az ilyen szellőztetők megtekinthetőek és megvehetőek az Energetika 2020 shoptól, ahol sokak nagy örömére a hőcserélős szellőztető ár egyáltalán nem magas.

Számtalan oka van annak, amiért ezt érdemes választani. A telepítést követően, mindig garantált lesz a friss levegő, a nyílászárók folyamatos kinyitása nélkül is. Ennek köszönhetően pedig az alvás, relaxálás sokkal pihentetőbb lesz, hiszen az agy megkapja a szükséges oxigénmennyiséget.

Amellett, hogy a hőcserélős szellőztető ár reális, azt is tudni kell, hogy ezzel mindig biztosított az ideális szintű páratartalom. Nem kell hát a túl alacsony és a túl magas nedvességtartalomtól sem többet tartani. Ennek eredményeként pedig elfelejthető a penész, a száraz levegő és a nyári fülledtség is.

Amellett, hogy a hőcserélős szellőztető ár alacsony, mással is spórolhat így az ember. Végre a múltéi lesznek a túl magas fűtési és hűtési költségek. Így nemcsak éves, de havi szinten is sokat meg lehet takarítani.

Akkor is tanácsos ezt választani, ha valaki építkezésbe kezd. Az alacsony energiaigényű épületet, passzívházat nem építhet az ember manapság már hővisszanyerő szellőztető rendszer nélkül. Erről a berendezésről még többet lehet olvasni a szellozes.info weboldalon.