arany kereszt medál
Arany kereszt medál

Minden ábrának, rajznak, szókapcsolatnak az adott kontextusban van jelentése. Általános érvényű jelentéstartalmat felesleges is lenne keresni. Egy arany kereszt medál lehet keresztény vallási szimbólum, a viselőjének hordozhat mély mondanivalót. Ám ez az egyszerű jel a másik embernek mást jelent, egy harmadiknak pedig talán semmit sem, számára csak a forma miatt kedves.

Megint mások látják benne a keresztre feszített Jézust, még akkor is, ha nem vallásosak. A külső mondanivalónál sokkal fontosabb a belső, az egyénnek megjelenő jelentés. Talán a kereszt emlékeztet valakire, aki egykoron nagyon fontos volt számunkra. Vagy valami történésre, aminek révén ott és akkor úgy érezhettük, hogy az élet oly mértékű próba elé állított, ami felért a keresztre feszítéssel.

Ahogy látható e néhány gondolatból, egy arany kereszt medál a viselőjének és a medált meglátó embereknek mást és mást jelenthet. De éppen így a hétköznapokban is megfigyelhető, hogy bár ugyanazt a nyelvet beszéljük, a legegyszerűbb fogalmak is mást mondanak, függően attól, kinek milyen tapasztalásban volt része. Akár a vallási üzenet, akár egyéb személyes üzenet miatt, ha tetszik, nyugodtan vegyük meg a számunkra kedves arany kereszt medált.