Puffadás okai
Puffadás okai

A hasi fájdalmak és székrekedés mellett, gyakori emésztőrendszeri panasz az állandó teltségérzés is. A puffadás okai között szerepelhetnek bizonyos betegségek, emésztőrendszeri elváltozások, gyógyszerek mellékhatásai. Egyszerűbb esetekben csak bizonyos nehezebben emészthető ételek, stresszes életmód a kiváltó ok.

Az ünnepi lakmározások, az emésztőrendszert megterhelő étkezések után, normális érzés lehet a has puffadása. Ez megelőzhető, ha a fokozott bevitelről, a puffadás okairól gondoskodó személy ugyanúgy figyel az emésztés, eltávolítás feltételeinek biztosítására.

Vannak fokozott bélgáz termeléssel járó ételek, mint például a bab vagy más hüvelyesek, káposztafélék, így ezek fogyasztása is okozhat puffadást. Azonban, ha nem ilyen ételek fogyasztása után fokozódik a bélgáz, feszül a has, akkor a puffadás okai valamilyen étel-intoleranciában, laktóz vagy gluténérzékenységben keresendőek.

A nagyobb gázmennyiségért felelős lehet a levegőnyelés, ha evés, ivás közben kisebb mennyiségű levegő jut a gyomorba. A stresszes életvitel, a rendszertelen, kapkodó étkezés megnövelheti a levegőnyelés mértékét, ami szintén lehet a puffadás okai.

Amennyiben a szén-dioxid feszíti a beleket, akkor a szénsavas italok mértéktelen fogyasztása lehet ennek egyik forrása, de kisebb mértékben a bélben végbemenő bomlás során is képződik. Ez normális esetben a bélfalon át felszívódik és a tüdőn keresztül távozik a szervezetből, de máj és szívelégtelenségre utal, amikor mindez nehézkesen történik.

A puffadás okai a lelassult, hiányos emésztés is miatt is gyakran előfordul. A vékonybélben meg nem emésztett tápanyagok a vastagbélbe jutva, bakteriális bontás során gázfejlődést okoznak. Az így képződött bélgázok jelentős részét szagtalan összetevők alkotják, de ha fehérjék és illékony zsírok jutnak a vastagbélbe, akkor azok kellemetlen szagokat eredményezhetnek.

A puffadás okai tehát az emésztőrendszer elégtelen működéséből fakadnak leginkább. A hasnyálmirigy megbetegedései, az epe-utakban keletkező elváltozások, a vékonybelek baktériumflórájának eltolódása is előidézheti a has gyakori puffadását.