A turizmus olyan szektor, amit okosan fejlesztve, igen komoly bevételeket érhet el az ország. Természetesen erre csak akkor van lehetőség, ha a finanszírozások elosztása körültekintően zajlik. A támogatások tekintetében, a pénzek ugyanis korlátozottak. Ezeket tehát oda érdemes összpontosítani, ahol viszonylag nagy a látogatottság. A fejlesztésekre évközben ugyanúgy esély kínálkozik, illetve a pályázatok kiírása is ilyenkor történik.

A hatóságoknak tehát fontos valós időben tudniuk, hogy aktuálisan melyek azok a szektorok, ahol igen nagy a látogatottság. Éppen ezért indult útjára az NTAK, amit az MTÜ vezet. Egy adatkezelő szoftverről van szó, ami valós időben mutatja meg a vendéglátósoktól beérkező napi adatokat. A rendszer már működik a szálláshelyek tekintetében és most célkeresztbe kerültek a kisebb attrakciók is. Az eredetileg 2023 január 1-re tervezett bevezetés fél évet tolódott. A 2022-ben 100 milliót meg nem haladó bevétellel rendelkező cégeknek pedig újabb fél év múlva kötelező csak az adatszolgáltatás.

Erről a CMO is ír a weboldalán. A regisztrálást azonban senki nem ússza meg. Ennek elmulasztása súlyos büntetést hordoz magában. Első lépésben egy központi, majd pedig ágazatra vonatkozó regisztrációra kötelesek a hazai éttermek, cukrászdák, büfék, kávézók, italüzletek, bárok, zenés-táncos szórakozóhelyek, gyorséttermek, továbbá az alkalmi, valamint mozgó vendéglátóhelyek, rendezvény és munkahelyi étkeztetés biztosító intézmények.

A sornak itt még nincs vége, mert a törvény hatálya alá esik minden jeggyel látogatható múzeum, vár, kastély, közfürdő, természetes fürdő, kalandpark, állatkert, vidámpark, védett természeti terület bemutató helye, turisztikai közlekedési eszköz, valamint zenés-táncos rendezvény ugyanúgy. Véletlenül sem éri meg trükközni. A cél, a fejlesztések mellett, az ágazat hatékony fehérítése. Tény, hogy sokan csak felesleges adminisztrációt látnak ebben, de hosszabb távon ennek meglesznek az előnyei, amiket már az elkövetkező években tapasztalni lehet. A fejlett adatszolgáltató rendszerek pedig igyekeznek leegyszerűsíteni a munkát.