6V elem

Bármerre is megyünk, gyakran magunkkal hordozunk valamilyen elektronikai készüléket, amelyiket sajátos áramforrással kell ellátni. A modern tudomány egyik előnye, hogy sikerült kifejleszteni olyan hordozókat, akárcsak a 6V elem, amelyik szinte univerzális módon, számos készülékbe megfelel. Van ahová elég 1, de gyakran 2 vagy ennél jóval többre van szükség, hogy elegendő ideig bírja a feladat elvégzésére. Attól függően, hogy a berendezés, amit el akarunk látni, mekkora igénnyel rendelkezik, akár gyakran is sor kerülhet a 6V elem cseréjére.

Egy modern fényképezőgép esetében ezért nem árt, ha van nálunk elegendő tartalék, ha folyamatosan akarunk vele dolgozni. Ezen energiahordozók története egészen az 1800-as évekre nyúlik vissza. Ekkor történtek meg az első tudományos áttörések és ez olyan siker volt, hogy az alapot még mindig ez képezi. Az elektrokémiai úton működő berendezések az elmúlt évtizedekben sokat fejlődtek, de azért még mindig akad szép számmal tennivaló.

Egy azonban biztos, a 6V elem a mindennapjaink részévé vált. Legyen az egy távirányító, játék, elemlámpa, az energiát általában ez a termék biztosítja. Érdemes alaposan körülnézni a 6V elem vásárlása esetén, mert bár feszültsége ugyanaz, elég sok gyártó foglalkozik a készítésével és egyes technológiák előbbre haladottak lehetnek a többinél a tartósság terén. Ebben általában az elektrokémiai folyamatot adó anyagok játszanak jelentős szerepet. A legrégebben forgalomban lévő szén-cink 6V elem volt az első ilyen egység, amelyiket tömegtermelés alá vetettek.

Annak ellenére, hogy még ma is megállja a helyét, jóval kevesebb energia rejlik benne, mint egy cink-karbon vagy éppen lítium alapú eszközben. Ezt érdemes figyelembe venni a megrendelésekor. A 6V elem kényelmesen otthonról is beszerezhető. Amennyiben nagyobb mennyiségre van szükségünk, akkor pár kattintással az akkuforras.hu oldalról haza is hozathatjuk. Azonban vegyük figyelembe, hogy a nem használt rendszerek is lemerülnek idővel, így jobb, ha nem előre raktározunk be jó néhány darabot belőlük.