horgoló fonal
Horgoló fonal

Akik már nem egy horgolásmintát láttak életükben, azok tudják, hogy nem kapunk mindig részletes leírást a fonalat és a kötőtűt illetően. A horgoló fonal milyensége pedig roppant fontos szerepet tölt be, hiszen ezen áll vagy bukik minden. Alapvetően rengeteg fonalméretet tudunk megkülönböztetni egymástól, amiket betűrendben állítottak a nagyságnak megfelelően.

Tehát az A méret a legvékonyabbat jelöli, ami mindössze 26-23 szem. Muszáj megemlítenünk, hogy ezek szabványméretek, tehát minden boltban ugyanazt a vastagságú horgoló fonalat rejtik a betűk. Amennyiben tisztában vagyunk a fonalak tényleges nagyságával, úgy a választás is egyszerűvé válik. Például a fent említett, kimondottan vékony A méret rendkívül alkalmas a babaruhák készítéséhez, a B horgoló fonal (22-20 szem) pedig főként felsőruházathoz ajánlott.

Az ezeket követő vastagabb példányok a vastag, téli ruhák megalkotásához szolgálnak. A tű méretét is figyelembe kell venni a különféle szemű horgoló fonalaknál. Ehhez pontos útmutatót találunk a nordfonal.hu weboldalon.