Konyak

Egy terméket illetően, a minőség akkor garantált, ha az francia? A konyak esetében mindenképpen, hiszen a franciák nagyon ügyelnek arra, hogy ez az ital csak jó legyen. Hogy miért? Mivel ez a tulajdonképpen brandy egy AoC minősítéssel rendelkező, vagyis eredetvédett párlat.

Nagyon szigorú szabályok mellett, sok évig tartó bonyolult folyamat során készítik. Mi ez az ital? A bor többszöri lepárlásával, általában 40% körüli erősségű égetett tömény. Alapanyaga a legtöbb esetben a szőlő, de más erjesztett gyümölcsökből is készülhet. A konyak 9 fajta fehér szőlőből készíthető, de ebből a kilencből három az, ami a felhasznált gyümölcs 90%-at kell kitennie. Láthatjuk, hogy nem akármilyen kritériumoknak kell megfelelnie annak a gyártónak, amelyik ilyen ital készítésére adja a fejét.

Az alapanyagon kívül, az elkészítés sem futószalagon megy, ennek is megvan a maga módja. Bár a bor gyorsan elkészül, konyak még sokára lesz belőle. A többszörös lepárlás után ugyanis, minimum 2 évig tartó tölgyfahordós érlelés következik.

Aki már látott olyan palackot, amelyik konyakot tartalmaz, annak bizonyára feltűnt a V.S., V.S.O.P vagy X.O. jelzés. Ezek a rövidítések az évjáratot jelzik, hogy a benne található ital legfiatalabb 2, 4 illetve 6 éves lehet vagy idősebb. A minőségi fajták nem olcsók, azonban a Henessy, Curvoisier, Remy Martin, Martell minden cseppje megéri az árát. Bár vannak extra drága fajták is, de a premiumitalnagyker.hu webáruházból nagyon jó áron lehet első osztályú konyakot rendelni.