Inzulinrezisztencia vizsgálat

Ha az egészségünket érintő gyanús jeleket tapasztalunk magunkon, akkor érdemes elgondolkodni egy kivizsgáláson. Ha anyagcsere zavar tüneteit észleljük, akkor javasolt az inzulinrezisztencia vizsgálat elvégzése. A drbenkoeva.hu weboldalon részletes útbaigazítást kapunk a betegség tüneteivel, a vizsgálatával és a kezelésével kapcsolatban egyaránt. Egy dolog biztos: ha már megállapították a betegség jelenlétét, azonnali együttműködésre van szükség a páciens részéről is, hiszen az életmódváltással, bizonyos szabályok betartásával nagyon jól kezelhető kórról beszélünk.

Az inzulinrezisztencia vizsgálat nem csupán vérvételből áll, ennél sokkal összetettebb. Az első lépés a 3 pontos vércukorterhelés, aminek során a 0, 60 és 120 perckor vesznek vért az inzulinra és a vércukorra. Mivel a policisztás petefészek szindróma az inzulinrezisztencia egyik következménye, nőgyógyászati vizsgálat során, hüvelyi ultrahanggal kell keresni a PCOS jelenlétét.

Az inzulinrezisztencia vizsgálat kiegészítő laborvizsgálatai a pajzsmirigy alulműködést, a D-vitamin, a magnézium és a vas jelenlétét mérik. A krónikus fáradtság, a fogyási képtelenség, a pánik rohamok, a depresszió mind-mind olyan egészségügyi problémák, amelyek az inzulinrezisztenciára vezethetőek vissza. Az inzulinrezisztencia tünetei gyakran olyan elenyészőek, hogy az ember nem is veszi figyelembe, vagy pedig olyan lassan alakulnak ki, hogy az évek során hozzászokik. Éppen ezért annyira alattomos betegség, mivel a tünetei megtévesztőek lehetnek, mint például a hangulatingadozás, amit ráfognak mindenre, csak az inzulinrezisztenciára nem gyanakodnak.

Az inzulinrezisztencia tünetei úgy a férfiaknál, mint a nőknél jelentkeznek. A nőknél talán fokozottabban, hiszen a ciklust is érinthetik. Azonban fontos tudni, hogy a panaszok a nők csak egy részénél fordulnak elő. Nem is gondolnánk, hogy az egyre gyakoribb spontán vetélések és meddőség is az inzulinrezisztencia tünetei közé tartoznak, így ha hosszas próbálkozás után sem alakul ki terhesség, érdemes minél hamarabb inzulinrezisztencia vizsgálatot kérni.