Ha létezik még szeszesital a pálinka mellett, ami igazi hungarikumnak számít, akkor az nem más, mint a Zwack cég messze földön híres terméke.

Az Unicum név jelentése magába foglalja mindazt, amit ez az ital képvisel. Teljesen egyedülálló a likőrök között, a keserédes íz-világának köszönhetően. De mi adja az Unicum egyedi ízét? Nem más, mint 40 különböző gyógy- és fűszernövény keveréke.

Az előállításával kapcsolatban csak találgatni lehet. A pontos receptet csak a Zwack család ismeri. Sokan megpróbálták már utánozni az Unicum ízét az ismert összetevők alapján több-kevesebb sikerrel. Annyi bizonyos, hogy a tölgyfahordós érlelésnek fontos szerepe van a végső, sajátos zamat kialakulásában, ami 6 hónapon keresztül tart. Sokan nem is gondolnák, hogy még az üveg formája is szimbolikus jelentéssel bír, nem beszélve a védjegyen látható arany Szent István keresztről.

Az Unicum megkérdőjelezhetetlenül, minden apró részletében kivételesnek számít. Ez egyaránt igaz az ízére, az elkészítés módjára, de még a palack dizájnjára is.