Prebiotikus ételek
Prebiotikus ételek

Az élelmi rostok ezen formája a bélben lévő „jó” baktériumokat táplálja, lehetővé téve, hogy azok tápanyagokat termeljenek a vastagbél sejtjeinek, ami egészségesebb emésztőrendszerhez vezet. A prebiotikus ételek azonban nem összekeverendőek a probiotikumos ételekkel. A probiotikumok bizonyos élelmiszerekben vagy étrend-kiegészítőkben található élő baktériumok. De beszéljünk most azokról a hasznos prebiotikus ételekről, amelyeket érdemes beillesztenünk az étrendünkbe! Elsőnek rögtön ott van a csicsóka, ami hatalmas egészségügyi előnyökkel bír

Ez a zöldség 100 grammonként körülbelül 2 gramm inulinban gazdag élelmi rostot tartalmaz. Az inulin segít növelni a hasznos baktériumok számát a vastagbélben, ami javítja az emésztést. De ne feledkezzünk meg a fokhagymáról sem! Ez egy aromás gyógynövény, ami a gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően számos egészségügyi előnnyel bír. A fokhagyma, mint a prebiotikus ételek egyik fajtája, elősegíti a hasznos bifidobaktériumok növekedését a bélben. Továbbá segít megakadályozni a kórokozók elszaporodását.

Az étvágytalanság okai gyermekeknél

A gyermek étvágytalansága olyan probléma, amivel sok szülő szembesül. Az első teendő, hogy kiderítsék, mik az okok és orvosolhatóak-e. A colore.hu cikke segít ebben a szülőknek. Ha a gyermeknek nincs étvágya, a szülőknek el kell gondolkodniuk azon, hogy a szervezet talán egyszerűen csak az aktív növekedési szakaszból egy állandó szakaszba lépett át. A csecsemő az élet első évében nő a leggyorsabban. A következő növekedési roham 4-5 éves korban következik be. Egyértelmű, hogy az étvágy ezekben az időszakokban megnő.

Később pedig élettani okokból csökken és a szülők szorongani kezdenek, összehasonlítva a korábbi időszakokkal, mutat rá a colore.hu. A rossz étvágyat általában megfázás vagy bármilyen bélfertőzés okozhatja. A fertőzések elleni küzdelem során a szervezet minden erejét latba veti és átmenetileg elnyomja az étvágyat. De a stressz és a depresszió is kiválthatja az étvágytalanságot. Az új otthonba költözés, a másik iskolába vagy óvodába való beszokás szintén étvágytalanságot eredményez, tájékoztat a colore.hu.