legjobb napelem inverterek
Legjobb napelem inverterek

A lakás áramellátása már nemcsak a közműhálózatból oldható meg, hanem van rá alternatív megoldás. A napelemek már több mint 100 éve léteznek, de csak az utóbbi néhány évtizedben kezdték el igazán kiaknázni a bennük megbújó potenciált. Ehhez kellettek a kisebb-nagyobb fejlesztések. Az éremnek csak az egyik oldala a napsugarak energiájának átkonvertálása elektromossággá, ugyanis az így nyert energia még kevés esetben használható fel direkt módon.

Fontos tudni, hogy a lakásban található berendezések többsége eleve 230 V feszültségre, váltóáramra és 50-60 Hz-re lettek optimalizálva, valamint szinuszos hullámhosszra. Természetesen előfordulnak kivételek, hiszen a legtöbb akkumulátor alacsonyabb feszültségű egyenáramot használ fel. Az olyan készülékek viszont, mint a mosó- és mosogatógép, hűtőszekrény, villanybojler igényli az említett kombinációt. A tetőre telepített napelemek által előállított áramot tehát összpontosítani és konvertálni kell valamilyen úton.

Itt lépnek képbe az invertere. Ezek a berendezések végzik el ezt a funkciót. Mindezen túl, egy központi vezérlőként működnek, ami azonnal jelzést is küld, ha valamilyen probléma merülne fel, például az egyik panel kiesik a termelésből. Az optimalizálás ugyanúgy a dolguk. A kínálat ezen a területen elég sokat változott, ami jó hír, mivel így mindig a felmerülő igényekhez leginkább illeszkedő típusok mellett lehet dönteni. A sor a következő: Solplanet, SMA, Huawei, SolarEdge, Fronius. Van, aki szerint most ezek a legjobb napelem inverterek. Az stnapelem.hu weboldalon egyenként megismerheted közelebbről az egyes márkák sajátosságait.

A fejlesztések révén, mindegyik kategória a maximumot tudja nyújtani. A fázisok száma eltérő, amit szintén a kihasználtság foka határoz meg. A kisebb feladatokra elég az egyfázisú rendszer, míg a komplexebb ellátást általában háromfázisú készülék tudja biztosítani. A szakemberek segítenek a tervezésben és a tökéletes eszközök kiválasztásában, hogy a hatásfokot minél inkább maximalizálni lehessen, a kívánt cél érdekében. Hozd ki rendszeredből a legtöbbet és élvezd az előnyeit évtizedeken keresztül!