szemműtétek
Szemműtétek

Az operáció gondolata, legyen az bármilyen jellegű, a legtöbbünket negatívan érint. Szerencsére a modern orvostudomány nagyszerű szakemberei már az olyan komolyabbnak vélt beavatkozásokat is, mint a szürkehályog eltávolítás, rutinműtétként kezelik. Természetesen érthető az ódzkodás, az enyhe félelem azok részéről, akik a műtét előtt állnak. Számukra nagy segítséget jelent azon személyek beszámolója, akik már átestek ezen az egyébként 10 percet igénylő, abszolút fájdalommentes eljáráson.

Rengeteg kérdés merülhet fel a szemműtétek kapcsán. Ezeket a kérdéseket a kiváló renoméjáról ismert Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos válaszolja meg a honlapján, illetve személyesen is. De mégis, mely kérdésekre kíváncsiak leginkább azok, akik nem kívánnak belenyugodni a szemük világának elveszítésébe? Az egyik leggyakoribb kérdés a betegek részéről, hogy van-e esély a szürkehályog kiújulására a jövőben? A szakorvos válasza egyértelmű: a műtét után esélytelen a betegség újbóli megjelenése.

Szintén sokan kíváncsiak arra is, hogy a cukorbetegek esetében elvégezhető-e az operáció? Sajnos a cukorbetegség egyáltalán nem számít ritka egészségügyi problémának hazánkban, így érthető az igény a kérdés korrekt megválaszolására. Dr. Nagymihály véleménye szerint diabétesz fennállása esetén is lehetséges a műtét, de csak és kizárólag abban az esetben, ha a páciens vércukorszintje stabil. Ahhoz, hogy ez bebizonyosodjék, minden műtét előtt álló személyre laborvizsgálat, illetve vérkép készítése vár.

A szemműtétek kapcsán sokan érdeklődnek az iránt, hogy megelőzhető-e valamilyen módon a szóban forgó rendellenesség? Nos, ez esetben a válasz sajnos elkeserítő, ugyanis nincs mód a szürkehályog megelőzésére. Mivel magát a betegséget kívülről lehetetlen befolyásolni, ha egyszer megjelent, a szemünk állapota folyamatosan romlani fog. Sem a gyógyszeres kezelés, sem az alternatív gyógyászati módszerek nem segíthetnek meggyógyulni, az egyedüli megoldás a lézeres beavatkozás. A rutinműtéttel viszont visszakaphatjuk a látásunkat.