Könnyített országúti pedál
Könnyített országúti pedál

Minden bringa esetében fontos a könnyed kialakítás, különösen az országúti kerékpároknál, hiszen a sebesség a lényeg. Az országúti pedál a hagyományostól eltérően egy teljesen más, innovatív kialakítást kapott.

Ezeket jóformán nem is lehet speciális bringás cipő nélkül használni, mert olyan kicsik, hogy egyszerűen lecsúszna róla a kerékpáros lába. Viszont az országúti pedálhoz tervezett cipőket bele lehet akasztani, ezáltal hatékonyabbá válik a hajtás, hiszen minden mozgási energia hasznosul.

Míg a normál pedálok esetében csak akkor keletkezik energia, amikor lenyomjuk a lábunkkal, de az országúti pedállal akkor is plusz erőt fejthetünk ki, amikor felhúzzuk a lábainkat.

Többféle modell létezik, de sokan a Shimano termékeire esküsznek, a kiváló SPD szabvány miatt. Bár vannak, akik tartanak az ilyen országúti pedálok használatától, mert attól félnek, hogy a stopli nem akad ki időben egy esetleges esés következtében. Azonban a minőségi változattal a bringánkon nem érdemes az ilyen helyzetektől tartani.