80 l-es elektromos bojler
80 l-es elektromos bojler

Az elektromos fűtésű, tároló rendszerű vízmelegítők a háztartások egyik legfőbb alkotóelemei. Megtalálhatóak kisebb méretben, mint az 5-10 l űrtartalmú, az egyfős háztartásokhoz elegendő vizet melegítő és tároló 80 l bojler, de az ennél nagyobbak 100, 200 vagy akár 220 literesek is. A víztároló tartály a legtöbb esetben zománcozott acélból készül. Speciális, vastag hőszigetelés veszi körül, megakadályozva ezzel a víz hőmérsékletének gyors csökkenését.

Túlnyomórészt a hő elérésének érdekében rézköpenyű, elszigeteletlen cső fűtőtestet alkalmaznak, de a magasabb árkategóriás termékeknél, kerámia vagy zománcozott rúd fűtőtest teszi lehetővé a víz megfelelő fokú felmelegedését. A bojlerek biztonságos működése érdekében, nélkülözhetetlen és nem is hiányzik egy készülékről sem a hőmérsékletszabályozó, aminek a segítségével a beállított hőfok elérése után, a fűtést automatikusan kikapcsolja. Mindegy, hogy egy 220 l vagy csak egy 80 l bojler látja el az igényeit a mindennapokban, a hőmérsékletszabályozó rásegít az energiatakarékosság szempontjából.

Ennek meghibásodása esetében lép működésbe a hőmérsékletkorlátozó, ami megakadályozza a víz túlmelegedését és gőzzé való átalakulását. Kötelező alkotórész még az elektromos bojler esetében a biztonsági szelep. Mikor a víz melegszik, az tágulni kezd és a táguló víznek távoznia kell. Ha a csapok azonban nincsenek megnyitva, arra nem tud távozni a víz, a kötelezően beépítendő visszacsapó szelep miatt a víz tartalma visszafele sem ürülhet, ezért elmaradhatatlan a biztonsági szelep szerepe is.

A korrózió ellen egy aktív anód, vagy úgy is mondhatnánk, egy magnéziumötvözetű rúd véd. Mivel a tartály közvetlenül érintkezik a vízzel, ezért a vízkőképződés kiküszöbölhetetlen, de csökkentheti ezt, ha az optimálisnak vélt 60-65 °C állítja be a víz hőmérsékletét. Az elektromos bojler esetében szükséges a rendszeres karbantartás, amit javasolt szakképzelt munkással elvégeztetni, akárcsak a beszerelést. Ha a fogyasztási hely közelében helyezik el a tartályt, a víz hőmérsékletének csökkenése így is minimalizálható.