A teniszkönyök hallatán sokan azt hiszik, hogy csak a teniszezőket érinti ez a betegség. Pedig az igazság az, hogy nem csupán ezt a sportot űző személyes vannak veszélyben. Mit lehet tenni, ha már bekövetkezett a baj és jelentkeztek a jól ismert tünetek? A Gyógytornászom rendelő szerint gyógytorna segítségével jelentősen javíthatók, vagy akár meg is szüntethetők a teniszkönyök tünetei.

Ezért is érdemes a lehető leghamarabb szakemberhez fordulni, aki pontosan tudja, hogyan lehet segíteni. Amint az már kiderült a fenti sorokban, a kór bárkinél kialakulhat, aki ilyen-olyan módon túlterheli az ínszalagját. Gyakran ismételt csukló mozdulatok járulnak hozzá ennek a kialakulásához. Ha vállfájdalommal is társul, mindenképp érdemes felkeresni egy szakorvost is, hiszen megeshet, hogy a háttérben komolyabb probléma is van.

A könyökfájás hátterében több ok is meghúzódhat, így, ha nem múlik el néhány nap alatt magától, fontos a mihamarabbi kivizsgálás. A teniszkönyök gyakran a túlerőltetés, sportolás vagy munka miatt alakul ki. Ugyanakkor húzódás, rándulás, ínhüvelygyulladás is válthat ki hasonló tüneteket. Sok olyan sport és munka van, ahol a csukló a megszokottnál nagyobb terhelést kap.

A tenisz mellett például a ping-pong is ilyen, a munkák közül pedig a festés, csavarozás, gépelés és még a földművelés is okozhat kellemetlenségeket. Milyen tünetekkel számolhat az, akinek teniszkönyöke van? A leggyakoribb a könyök külső részének érzékenysége és egyben duzzanata. Ekkor már érdemes minél hamarabb felkeresni egy orvost vagy gyógytornászt. Az sem jó, ha az izmok és ízületek merevek. Ennek a kezelésében sokat segíthet a mozgásterápia.

Ha a könyök mozgástere beszűkült, reggelente vagy hosszabb pihentetés után merevséget érzékel az ember a végtagjaiban, megéri felkeresni egy gyógytornászt, aki nemcsak a probléma okának felderítésében, hanem a hatékony kezelésben is nagy segítség lehet. Az is előfordulhat, hogy az alkar feszítő inai közül az egyik meghúzódott, ami miatt begyulladt a csonthártya. Ennek következtében ügyetlenebbé vált a kéz és a szórítóerő is nagymértékben csökkent.